Pizza wegańska z własnoręcznie zrobioną parówką wegańską. Dorzuciliśmy trochę pomidorków, sosu pomidorowego własnej roboty, pieczarki oczywiście jako że je uwielbiamy, cukinia, ser wegański i oliwki na dokładkę a po upieczeniu rukola na posypkę. Paluchy lizać. Cała rodzinka się zajadała:) Mniam mniam mniam! Dzisiaj dorzucamy przepis na ciasto do pizzy wegańskiej… nie taki diabeł straszny jak go malują więc do dzieła! I koniecznie napiszcie jak wam wyszło.

p2

 

 

Ciasto na pizzę wegańska przepis:

4 szklanki mąki chlebowej

1 łyżeczka cukru

21 dkg drożdży

2 łyżeczki soli

1,5 szklanki wody

2 łyżki oliwy z oliwek

 

Wyrób ciasto ręcznie na stolnicy po czym przełóż do lekko wysmarowanej oliwą z oliwek miski i zakryj ręczniczkiem bądź folia przeźroczystą i odstaw w ciepłym miejscu na 1 godzinkę. My często rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni po czym wyłączamy go. Czekamy z 10/15 minutek i wkładamy nasze ciasto do środka do ciepłego piekarnika. Rośnie jak na drożdżach:P

Po godzinie rozwałkuj ciasto na pizze wysmaruj sosem poukładaj swoje składniki i et voila!

Smacznego

 

 

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on LinkedIn0Share on Google+0Pin on Pinterest0Share on Tumblr

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Gdzie gotujemy

trwb_logo